Τι ισχύει σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας (παραδείγματα)

Επειδή όπως εξελίσσεται το Πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ πιθανό το σενάριο με την ολοκλήρωση της Κανονικής Περιόδου να προκύψουν ισοβαθμίες μεταξύ 3 ή και περισσότερων ομάδων και για να έχουν όλοι την ίδια ενημέρωση ως προς τα κριτήρια κατάταξης, σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

(Α) Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ 2 ομάδων είναι προφανές ότι θα υπερισχύσει στη Βαθμολογία η ομάδα που κέρδισε το μεταξύ τους παιγνίδι.

(Β) Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ 3 ή περισσότερων ομάδων, τότε ισχύουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Οι βαθμοί που μάζεψε η κάθε ομάδα στα μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων παιγνίδια (κάθε νίκη = 2 βαθμοί, κάθε ήττα = 1 βαθμός).
  2. Αν μετά την εφαρμογή του κριτηρίου 1, υπάρχει νέα ισοβαθμία μεταξύ μόνο δύο ομάδων, τότε εφαρμόζεται το κριτήριο της (Α) περίπτωσης, δηλαδή ο νικητής του μεταξύ τους αγώνα. Αν όμως εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία μεταξύ 3 ή περισσότερων ομάδων, τότε υπερισχύει η καλύτερη διαφορά πόντων (και πάλι στα μεταξύ τους παιγνίδια εννοείται).
  3. Αν μετά και την εφαρμογή του κριτηρίου 2 εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία μεταξύ περισσότερων των δύο ομάδων, τότε υπερισχύει η καλύτερη διαφορά πόντων ολόκληρης της Κανονικής Περιόδου.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το πιο πάνω, σας παραθέτουμε 2 παραδείγματα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Έστω ότι με την ολοκλήρωση της Κανονικής Περιόδου ισοβαθμούν με 16 βαθμούς στην 9η θέση η ΚΕΠ/Δικέφαλος, η First Shoot Basket και οι Bucks. Εφαρμόζοντας το Κριτήριο 1, σημαίνει ότι οι 3 ομάδες θα έχουν:

  1. First Shoot 4 βαθμοί (2 νίκες)
  2. ΚΕΠ 3 βαθμοί (1 νίκη, 1 ήττα)
  3. Bucks 2 βαθμοί (2 ήττες)

Συνεπώς, την 9η θέση θα καταλάβει η First Shoot, την 10η η ΚΕΠ και την 11η οι Bucks.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Έστω ότι με την ολοκλήρωση της Κανονικής Περιόδου ισοβαθμούν με 22 βαθμούς στην 1η θέση η Γροθιά-Κερύνεια, το CyprusBasket και οι Warriors. Εφαρμόζοντας το Κριτήριο 1, σημαίνει ότι οι 3 ομάδες θα έχουν:

  1. Γροθιά 3 βαθμοί (1 νίκη, 1 ήττα)
  2. CyprusBasket 3 βαθμοί (1 νίκη, 1 ήττα)
  3. Warriors 3 βαθμοί (1 νίκη, 1 ήττα)

Δεδομένου ότι οι 3 ομάδες εξακολουθούν να ισοβαθμούν, τότε θα εφαρμοστεί το Κριτήριο 2, δηλαδή η διαφορά πόντων στα μεταξύ τους παιγνίδια. Η Γροθιά κέρδισε το CyprusBasket με 11, αλλά έχασε (υποθετικά) από τους Warriors με 7, σημαίνει ότι έχει συντελεστή +4. Το CyprusBasket κέρδισε τους Warriors με 6, αλλά έχασε από τη Γροθιά με 11, σημαίνει ότι έχει συντελεστή -5. Οι Warriors κέρδισαν (υποθετικά) τη Γροθιά με 7, αλλά έχασαν από το CyprusBasket με 6, σημαίνει ότι έχει συντελεστή +1. Επομένως, στη Βαθμολογία 1η θα είναι η Γροθιά, 2οι οι Warriors και 3ο το CyprusBasket.

Leave a Reply

%d bloggers like this: