Γροθιά-Κερύνεια: με γρανιτένια άμυνα, φιγουράρει στα ψηλά!

Πριν την έναρξη του φετινού Πρωταθλήματος, ίσως λίγοι να κατέτασσαν την ομάδα της Γροθιάς ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Με τη συμπλήρωση όμως των 9 πρώτων αγωνιστικών, ακόμη και ο πλέον δύσπιστος σίγουρα έχει πειστεί για τις δυνατότητες της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία ήδη μετράει 7 νίκες και μόλις 1 ήττα η οποία ήρθε σε ντέρμπι (με τον Δήμο Έγκωμης) σε ματς μάλιστα που είχε και σημαντικές απουσίες.

Αν υπάρχει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της ομάδας των Γιώργου Τεουλλίδη και Πάνου Παπαδόπουλου, αυτό δεν είναι άλλο από την πολύ συμπαγή και άκρως αποτελεσματική αμυντική της λειτουργία. Η Γροθιά-Κερύνεια, η οποία ισοβαθμεί αυτή τη στιγμή στην 2η θέση με τον Δήμο Έγκωμης, διαθέτει την καλύτερη άμυνα του Πρωταθλήματος και με βάση την όλη μέχρι σήμερα παρουσία της δείχνει να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα φόντα για να το πάει μέχρι τέλους.

Πέραν της πολύ καλής αμυντικής συμπεριφοράς, η ομάδα της Κερύνειας έχει να επιδείξει και μία αξιοθαύμαστη σταθερότητα τόσο στην απόδοσή της, όσο και στα αποτελέσματα που παίρνει. Σε όλα τα παιγνίδια που κέρδισε τα κέρδισε δίκαια και μάλιστα με σχετική άνεση κόντρα στις ομάδες που βρίσκονται πιο χαμηλά από αυτήν στη βαθμολογία. Κατάφερε ακόμη να επικρατήσει και στο ντέρμπι επί του CyprusBasket, παρότι 2 βασικοί της παίκτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν στα μισά του αγώνα (ένας λόγω αποβολής κι ένας λόγω τραυματισμού).

Μπήκε δυναμικά στο Πρωτάθλημα με 3 σερί νίκες, επί των Bucks, της ΚΕΠ/Δικέφαλος και των UNIC Senior Eagles, ενώ στην 4η αγωνιστική δέχθηκε την πρώτη (και μοναδική μέχρι τώρα) στο Πρωτάθλημα από την ομάδα του Δήμου Έγκωμης. Στη συνέχεια όμως, κατέγραψε άλλες 4 σερί νίκες, με θύματα την ΕΑΚ, τους NBA Friends, το CyprusBasket και την First Shoot Basket, ενώ την τελευταία αγωνιστική πριν τις διακοπές είχε ρεπό.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Στα 8 παιγνίδια που έδωσε μέχρι τώρα, η Γροθιά-Κερύνεια σκοράρει κατά μέσο όρο 61,3 πόντους ανά αγώνα και δέχεται 49,5. Πρώτος της σκόρερ είναι ο Ανδρέας Πέτσας με 117 πόντους (Μ.Ο. 16,7), ενώ πρώτος ριμπάουντερ είναι ο Γιάννης Κοντόπουλος με 58 (Μ.Ο. 8,3). Πρώτος σε ασσίστ είναι ο Νίκος Χαραλάμπους με 30 (Μ.Ο. 3,8) ο οποίος είναι και πρώτος στην κατηγορία ολόκληρου του Πρωταθλήματος, ενώ πρώτος σε μπλοκ και πάλι ο Γιάννης Κοντόπουλος με 8 (Μ.Ο. 1,1). Πρώτος σε κλεψίματα είναι ο Ανδρέας Πέτσας με 10 (Μ.Ο. 1,4), ενώ πρώτος σε τρίποντα ο Γιώργος Τεουλλίδης με 17 (ποσοστό ευστοχίας 33,3%).

ΠΑΙΚΤΕΣ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Οι βασικότεροι παίκτες που μπορούν να θεωρηθούν βαρόμετρο για την απόδοση της ομάδας της Γροθιάς είναι οι Γιώργος Τεουλλίδης, Γιάννης Κοντόπουλος και Αντρέας Πέτσας κατά κύριο λόγο, όπως επίσης και οι Χαραλάμπους, Παπαπέτρου, Σίσσου και Σαββίδης. Σημαντική συμβολή είχαν επίσης και οι Απεσλίδης, Χειμώνας, Ola, Φάνου και Garcia, ενώ άλλοι παίκτες από το ρόστερ είχαν σαφώς λιγότερο χρόνο συμμετοχής.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Το πρόγραμμα της Γροθιάς μέχρι την ολοκλήρωση της Κανονικής Περιόδου κάθε άλλο παρά βατό μπορεί να θεωρηθεί, αφού μόνο στο ένα μπορεί να θεωρηθεί ως φαβορί. Θα κάνει αρχή με δύσκολη έξοδο στη Λακατάμια κόντρα στους πάντα υπολογίσιμους Nicosia Wizards, θα ακολουθήσει ντέρμπι με την Think Colour, μετά θα φιλοξενήσει τους Blue Cats, ενώ την τελευταία αγωνιστική θα αντιμετωπίσει σε άλλο ένα ντέρμπι τους Warriors. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι 4 αυτές αγωνιστικές που ακολουθούν θα είναι και οι πιο κρίσιμες για την παραπέρα πορεία της ομάδας.

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ: Τα οποιαδήποτε προγνωστικά για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι αρκετά παρακινδυνευμένα λόγω του δύσκολου προγράμματος που έχει να βγάλει. Το θετικό ίσως για την Γροθιά είναι ότι και οι άλλες ομάδες της πρώτης πεντάδας (με εξαίρεση το CyprusBasket) έχουν αγώνες μεταξύ τους, οπότε λογικά όλοι θα έχουν κάποιες απώλειες. Προσωπική μας πρόβλεψη είναι ότι η Γροθιά-Κερύνεια θα τερματίσει μεταξύ 2ης και 4ης θέσης. Η παρουσία στην πρώτη τετράδα είναι ασφαλώς ένας απόλυτα ρεαλιστικός και εφικτός στόχος, ο οποίος θα δώσει στη Β’ Φάση των πλέι-οφ και πλεονέκτημα έδρας.

Βίκτωρας Κουντούρης
Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Leave a Reply

%d bloggers like this: