ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Τι θα θυμόμαστε από το Χειμερινό του 2022;

Σε λίγες μέρες ο πλανήτης θα αποχαιρετήσει το 2022, το οποίο βεβαίως ήταν μία χρονιά με μεγάλα και σημαντικά γεγονότα, άλλα ευχάριστα, άλλα όχι και τόσο. Για τη δική μας ερασιτεχνική μπασκετική οικογένεια πάντως, το 2022 ήταν η 1η “γεμάτη” χρονιά, η οποία για το Χειμερινό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας περιλάμβανε τα πάντα! Ας τα θυμηθούμε όμως κατά χρονολογική σειρά.

Φεβρουάριος 2022: Ο μήνας των Τελικών

Μετά την ολοκλήρωση της Κανονικής Περιόδου και των πλέι-οφ του 1ου Χειμερινού, ο Δήμος Έγκωμης και οι EUC Warriors κατάφεραν να φθάσουν στον Μεγάλο Τελικό. Στις 16 Φεβρουαρίου, στο Κώστας Παπαέλληνας στο Στρόβολο, οι 2 κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της περσινής σεζόν, σε έναν αγώνα πραγματική διαφήμιση του ερασιτεχνικού μπάσκετ, αγωνίστηκαν με πάθος για το Τρόπαιο. Νικητές αναδείχθηκαν τελικά οι Warriors με 82-75, οι οποίοι κατέκτησαν και τον τίτλο των πρώτων Πρωταθλητών! Μία εβδομάδα προηγουμένως, στις 09/02 στον Μικρό Τελικό η ομάδα της Think Colour κέρδισε την ΕΑΚ με 54-42 και κατέλαβε τον τίτλο της Τριταθλήτριας.

23 Φεβρουαρίου 2022: Το 1ο ερασιτεχνικό All-Star Game

Μία εβδομάδα μετά τον Μεγάλο Τελικό, στο Α’ Δημοτικό του Αγίου Δομετίου, διοργανώθηκε και το 1ο ερασιτεχνικό All-Star Game, στο οποίο έλαβαν μέρος 24 από τους καλύτερους παίκτες του Πρωταθλήματος (3 από κάθε ομάδα). Σε έναν αγώνα εντελώς απαλλαγμένο από σκοπιμότητες ή άγχος για τη νίκη, η RED Team επικράτησε της PITZI Team με 110-98. Στο ημίχρονο μάλιστα του αγώνα διεξήχθηκε και διαγωνισμός τριπόντων, με τον Γιώργο Τσαγγαρίδη των Warriors να αναδεικνύεται νικητής. Τόσο το All-Star Game, όσο και ο διαγωνισμός τριπόντων που έγιναν πέρσι, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο και της φετινής σεζόν.

Μάιος – Ιούλιος 2022: Συμμετοχή ομάδων του Χειμερινού στο Ερασιτεχνικό Λευκωσίας

6 από τις 8 ομάδες που έλαβαν μέρος στο 1ο Χειμερινό, μετά από μία σύντομη ανάπαυλα, έλαβαν μέρος και στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Λευκωσίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες Warriors, Δήμος Έγκωμης, Think Colour, Nicosia Wizards, ΚΕΠ-Δικέφαλος Γερίου και First Shoot Basket, συμμετείχαν στο συγκεκριμένο Πρωτάθλημα και μάλιστα 2 από αυτές (Δήμος Έγκωμης και Think Colour) κατέκτησαν τον τίτλο στην κατηγορία που αγωνίστηκαν, εξασφαλίζοντας άνοδο για την επόμενη σεζόν.

Ιούλιος 2022: Συνάντηση με Πρόεδρο της ΚΟΚ

Στις 27 Ιουλίου, αντιπροσωπεία του Πρωταθλήματος μας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, κ. Αντρέα Μουζουρίδη στα γραφεία της ΚΟΚ. Από τη μεριά της Ομοσπονδίας εκφράστηκε η προθυμία για στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται σε σχέση με τη διοργάνωση του Πρωταθλήματός μας για την επόμενη σεζόν, έτσι ώστε να καταστεί ακόμη καλύτερο και να βασίζεται σε πιο στέρεα θεμέλια. Από τη μεριά μας, ενημερώσαμε πλήρως την Ομοσπονδία για τα επόμενα πλάνα μας, τόσο σε σχέση με το αντρικό όσο και το γυναικείο πρωτάθλημα που προγραμματίζουμε.

Αύγουστος 2022: Το Χειμερινό αποκτά δική του ιστοσελίδα!

Στις 10 Αυγούστου, το Χειμερινό Πρωτάθλημα απέκτησε τη δική του ξεχωριστή ιστοσελίδα (https://xeimerino.com), η οποία ήρθε να συμπληρώσει την μέχρι τότε διαδικτυακή παρουσία του Πρωταθλήματος, η οποία περιοριζόταν στους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής (Facebook, Instagram, YouTube). Με την ιστοσελίδα, το κοινό του Χειμερινού μπορούσε και μπορεί πλέον να έχει πληρέστερη και εκτενέστερη ενημέρωση σε έναν ξεχωριστό ιστότοπο, ο οποίος παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση με καθημερινή ανατροφοδότηση.

Σεπτέμβριος 2022: Έναρξη νέας σεζόν

Στις 17 Ιουνίου το Δ.Σ. του Πρωταθλήματος εξέδωσε ανοικτή ανακοίνωση/πρόσκληση προς ομάδες του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος για να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους. Τελικά, μετά από διάφορες επαφές και διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομάδων, στις 13 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν οι 13 νέες ομάδες του Χειμερινού Πρωταθλήματος για τη σεζόν 2022-2023. Στις 8 ιδρυτικές ομάδες του Χειμερινού, πλέον προστέθηκαν άλλες 5 νέες ομάδες: το CyprusBasket, η Γροθιά-Κερύνεια, οι Bucks1931, οι UNIC Senior Eagles και οι Blue Cats. Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του Πρωταθλήματος και το πλήρες πρόγραμμα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα μας.

Η πρώτη εφαρμογή για τήρηση στατιστικών!

Το Swish, η εφαρμογή που όλοι αγαπήσαμε, η οποία τηρεί αναλυτικά στατιστικά σε ζωντανό χρόνο για όλα τα παιγνίδια, όλες τις ομάδες και όλους τους παίκτες, είχε κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά στο 2ο μισό της περσινής σεζόν και όπως αναμενόταν είχε αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις σε όλους. Και φυσικά, μετά την επιτυχία της 1ης απόπειρας, δεν θα ήταν δυνατόν να μην αξιοποιηθεί και τη φετινή χρονιά. Ακόμη και αν γίνονται ορισμένες φορές κάποια (ακούσια) λάθη, η εφαρμογή είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους τους προπονητές, τις ομάδες, αλλά και τους παίκτες, η οποία ενημερώνει όλους μας ανά πάσα στιγμή σε σχέση με την εξέλιξη των αγώνων.

Οκτώβριος 2022: Το Πρωτάθλημα αρχίζει..

Στις 17 Οκτωβρίου το 1ο τζάμπολ της σεζόν έγινε στον αγώνα ανάμεσα στην First Shoot Basket και την ΚΕΠ/Δικέφαλος Γερίου, ο οποίος διεξήχθηκε στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα και βρήκε νικητές τους γηπεδούχους με 43-35. Έκτοτε μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου, διεξάγονταν ανελλιπώς κάθε εβδομάδα 6 αγώνες (μία ομάδα είχε ρεπό), ολοκληρώνοντας ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί το πρόγραμμα των πρώτων 9 αγωνιστικών χωρίς καμία απολύτως αναβολή. Και οι 54 αγώνες αρχισαν και ολοκληρώθηκαν ομαλά και πλέον οι ομάδες απολαμβάνουν τις διακοπές των Χριστουγέννων μέχρι τις 9 Ιανουαρίου που θα επαναρχίσει το Πρωτάθλημα.

Δεκέμβριος 2022: Έναρξη Γυναικείου Πρωταθλήματος!

Η 20η Δεκεμβρίου 2022 είναι μία ημέρα, η οποία έχει ήδη καταγραφεί πλέον στην μπασκετική ιστορία του τόπου, ως μία ημερομηνία-σταθμός για το γυναικείο μπάσκετ. Τη συγκεκριμένη μέρα στην Αμερικανική Ακαδημία στη Λάρνακα είχαμε τζάμπολ στο 1ο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Γυναικών που διοργανώθηκε ποτέ στην Κύπρο, στον αγώνα ανάμεσα στις All’D Stars και στις Black Panthers, ο οποίος βρήκε νικήτριες τις πρώτες με 37-30. 2 μέρες αργότερα στη Λευκωσία διοργανώθηκε και η 2η αναμέτρηση ανάμεσα στις Moufflons και τις ETHA Court Queens, ο οποίος βρήκε νικήτριες τις πρώτες με 48-33.

Ολόχρονα: Έγκαιρη ενημέρωση και live αγώνες

Το Χειμερινό Πρωτάθλημα, πέραν των άλλων καινοτομιών που περιλαμβάνει, παρείχε καθόλη τη διάρκεια του 2022 και ακόμη ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που είναι αυτό της έγκαιρης και τακτικής ενημέρωσης. Καθημερινά από νωρίς το πρωί υπήρχαν αναλυτικά ρεπορτάζ για τους αγώνες της προηγούμενης βραδιάς, γινόταν συστηματική ενημέρωση για τους αγώνες που έπονταν, για τη βαθμολογία, τα στατιστικά και όποια άλλη εξέλιξη προέκυπτε. Και βεβαίως, γινόταν συστηματική προβολή live αγώνων του Πρωταθλήματος μέσω της σελίδας μας στο Facebook. Ήδη κατά τη φετινή σεζόν έχουν προβληθεί ζωντανά 5 αγώνες του Πρωταθλήματος Ανδρών και 1 των Γυναικών, αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, όσο πλησιάζουμε στην κορύφωση του ενδιαφέροντος. Αν θα επιλέγαμε πάντως τον καλύτερο αγώνα που μεταδόθηκε ζωντανά φέτος ή αυτόν με το μεγαλύτερο σασπένς, δικαιωματικά θα ήταν αυτός:

Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η ανασκόπηση του Χειμερινού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας για το 2022. Είμαστε βέβαιοι ότι το 2023 θα είναι ακόμα καλύτερο! Stay tuned..

Leave a Reply

%d bloggers like this: